Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Noc s Andersenem

 Fotografie najdete v galerii

 Andersen pozval malé čtenáře na jednu noc do Mohelnické knihovny

V pátek 1. dubna večer, ačkoli už bylo dávno po zavírací hodině, přicházely do městské knihovny děti v doprovodu svých rodičů. Na zádech měly batůžky, v ruce nesly spacáky, karimatky a tvářily se vesele a nadšeně. Tento prazvláštní jev, který se vyskytuje vždy jen jednou za rok, se nazývá Noc s Andersenem.

Šestnáctý ročník společné pohádkové Noci letos probíhal na 1633 řádně registrovaných místech po celém světě. Zúčastnilo se ho téměř 96 000 dětí a dospělých. Nocovalo se mj. v Austrálii,  Keni,  Izraeli, na Novém Zélandu a mnoha místech Kanady i Spojených států Amerických. Připojila se i knihovna našeho partnerského města Radlin.  

A jaké to bylo letos v Mohelnici?

Za radnici a město přišel děti pozdravit pan zastupitel Karel Junek. Zavzpomínal na knížky, které sám rád četl jako kluk a dětem předal sladké dárky.

A velmi vzácný byl i náš další host. Samotný Hans Christian Andersen.  Dětem vyprávěl o svém dětství a životě v Dánsku, o svých zálibách a o pohádkách, které napsal. Jednu z nich – Císařovy nové šaty – pak dětem přečetl. Známý příběh o lidské hlouposti, marnivosti a hamižnosti, ale také zdravém selském rozumu. A aby pohádka končila tak, jak pohádky končit mají - dobře, děti dostaly papírový model císaře a oblékly ho do barevných ústřižků. Takže císař se nakonec nových šatů přece jen dočkal.

Pak následoval už tradiční zábavný blok inspirovaný knihou Pavla Šruta – Lichožrouti. Děti je hledaly po knihovně, vyráběly si je z lichých ponožek, a také odehrály urputnou ponožkovou bitvu.

Zlatým hřebem večera byla stezka odvahy do sklepa pod knihovnou. V minulých letech tam na odvážlivce vždy číhalo nějaké strašidlo, čert nebo bubák. Ale letos, kdy si připomínáme 180. výročí napsání Andersenovy pohádky Malá mořská víla a 40 let od premiéry stejnojmenného Kachyňova filmu, se ve sklepě ukryla právě ona. Na děti čekal záludný kvíz – poznat jen podle chuti, v které vodě může žít.

Na závěr večera si děti poskládaly puzzle ze střípků zrcadla ledové královny, a když na věži mohelnického kostela odbíjela půlnoc, vlezly si do svých spacáků a usnuly. Ráno dostaly snídani, malé dárky a po krátkém rozloučení se v doprovodu rodičů rozešly do svých domovů.

Rády bychom poděkovaly všem, kteří nám s realizací večera pomohli  - panu učiteli Příkopovi za jeho Andersena, Jardovi Serynovi za mořskou vílu a také Rašnerově pekárně, která na tuto akci věnovala bohaté občerstvení.

                                                                                                                                                                                


Publikováno: 25. 4. 2016  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Noc s Andersenem

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se