Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

Pohodové prázdniny ve společnosti

krásných knih přeje kolektiv městské knihovny! 

Noc s Andersenem

Článek a video ze 14. ročníku Noci s Andersenem

Městská knihovna v Mohelnici pořádala 4. 4. 2014 pohádkovou Noc s Andersenem. Tato akce vznikla na podporu dětské četby v rámci Mezinárodního dne dětské knihy. Cílem „nocování“ v knihovně je nejen vzbudit v dětech zájem o četbu, ukázat jim krásu mluveného slova a půvab hlasitého předčítání, ale také zábava, dobrodružství a navázání nových přátelství.

Děti se v knihovně sešly kolem 19 hodiny. Přivítaly je nejen knihovnice, ale i paní zastupitelka Martina Jeřábková, která přečetla dětem pozdrav od nemocné paní starostky a předala sladké dárky.

Děti se navzájem představily, přivítaly a pak se objevil „vzácný host“. Přijel z daleka i z doby dávno minulé. Děti už tušily, že to není nikdo jiný než samotný pan Andersen. Vyprávěl dětem o sobě: o dětství v Dánsku, o rodičích, o tom, co ho vedlo k tomu se stát spisovatelem a také o pohádkách, kterých napsal celkem 156. A jednu ze svých nejznámějších – O císařových nových šatech pak dětem přečetl. Poté se rozloučil a vydal se podívat do dalších knihoven, škol a družin, kde se také nocovalo. Děti nechtěly, aby císař dopadl jako v pohádce a tak svůj papírový model císaře pomocí různých látek, barevných papírů, stužek a pastelek pěkně oblékly. V knihovně to v tu chvíli vypadalo to jako v krejčovském salonu. 

Následovala malá večeře: čaj a vánočky. Po večeři, kdy si všichni trochu odpočinuli, začal Lichožroutský* blok programu. Lichožrouti jsou ta stvoření, která tajně bydlí u Vás doma a která Vám kradou ponožky. Vždy ale jen jednu z páru, čímž vznikají tzv. licháči. Děti si z lichých ponožek vyrobily svého lichožrouta, svedly lítou ponožkovou bitvu a nakonec si zatančily usmiřovací tanec. Také se jim doneslo, že spousta lichožroutů se ukryla mezi knížky v knihovně, tak se je snažily vypátrat. To není ale vůbec nic jednoduchého – ve chvíli ohrožení se lichožrout chová jako chameleon – splyne s prostředím. Tak se stalo, že jeden lichožrout se nám ještě stále někde mezi knížkami ukrývá.

Děti si už od začátku večera špitaly, jestli je čeká nebo nečeká stezka odvahy. Samozřejmě, že byla připravená! A opět vedla do gotického sklepa pod knihovnou. Mihotavé světlo svíček nechávalo hodně prostoru fantazii. Trochu nahnáno měli i největší hrdinové. A což teprve, když dole, pod schody „někdo“ byl…. Děti hledaly v uhlí a v zrní zlaté čokoládové mince a na cestu zpátky dostaly kousek skládačky. Skládačka nebylo nic jiného, než střípek kouzelného zrcadla, které děti znaly z pohádky o Ledové královně.  Když celý obrázek poskládaly, byl už čas na to vlézt do spacáků. Ještě krátká pohádka a na věži kostela už odbíjela půlnoc. Všichni spokojeně – a možná i trochu unaveně po té spoustě zážitků – usnuli.

Ráno si nocležníci pěkně přispali, takže balení už probíhalo trochu v kalupu. Během snídaně jsme ji ještě povídali o všem, co jsme společně prožili a pak už děti dostaly drobné dárky a byl čas se rozloučit.

Těšíme se na další – již 15. ročník!

Za pomoc s organizací Noci s Andersenem velmi děkujeme Petru Příkopovi, Terce Strupkové, Jaroslavu Serynovi.

Rašnerově pekárně děkujeme za vánočky a chleby.

* Lichožrouti jsou postavy z knížek Pavla Šruta

http://10.0.0.2:81/hledani.php?typhled=F&user_id=&user_odd=&lang=cze&strana=0&nazev=Licho%9Erouti&autor=&que_sel2=&kslovo=&nakladatel=&rok=&misto=&que_sel4=&ascdesc=0&diakr=1&sortby=NAZEV

Video z akce

https://www.youtube.com/watch?v=NxSW5GrXwG0

 

 

 


Publikováno: 11. 4. 2014  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Noc s Andersenem

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota Zavřeno
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se