Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

17. ROČNÍK TÝDNE KNIHOVEN

Akce pořádané knihovnou v týdnu od 30.9. - 5.10. 2013

 

Městská knihovna Mohelnice ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků pořádala v týdnu od 30. 9. Do 5. 10. již 17. ročník TÝDNE KNIHOVEN. Motto letošního ročníku bylo: S námi vždy ALL INCLUSIVE! V rámci této tradiční akce jsme i my připravily bohatou škálu aktivit.
Úterní dopoledne patřilo rodičům na rodičovské dovolené. V prostorách knihovny jsme pro ně připravily výstavu zajímavých knih – a to nejen těch pohádkových pro děti. Maminky zaujaly zejména publikace věnované vaření, výchově a volnočasovým aktivitám, kterým se mohou se svými dětmi, věnovat. Dopoledne příjemně zpestřilo vystoupení dětí z MŠ Na Zámečku, které pod vedením paní učitelky Mgr. Věry Kaplové zazpívaly a zarecitovaly.  Paní učitelce a dětem tímto chceme poděkovat.
Ve středu dopoledne se zaplnil sál knihovny. Ze ZŠ Mlýnské a ZŠ Masarykova přišly dvě třídy páťáků. Na ně čekali vzácní hosté: paní spisovatelka Vladimíra Krejčí a ilustrátor Václav Roháč. Tato dvojice má na svém kontě několik společných knih z oblíbené edice Děsné české dějiny. Dětem vyprávěli zajímavosti z ne příliš veselého období čarodějnických procesů na Šumpersku – téma, které se také přímo dotýká Mohelnice. Velký ohlas mělo povídání o knížce Strašná škola a hrozní učitelé. Děti si – jak doufáme, uvědomily, jak dobře se – ve srovnání s minulostí – v současné škole mají. Václav Roháč vyprávění průběžně doprovázel kreslením svých ilustrací na tabuli.
Odpoledne pak patřilo dospělým – na besedu a autorské čtení přijel ze Studené Loučky pan Jiří Ošanec – profesionální genealog, autor desítek příspěvků k regionálním dějinám a vystěhovalectví, medailonků významných historických osobností, článků o drobných historických památkách – hlavně o smírčích křížích. Pan Ošanec představil publikace, které vydal nebo do kterých psal své články. Druhá část jeho vyprávění patřila knize Ze Slezské vísky plavčíkem u maríny. Jiří Ošanec  vyprávěl o životě svého dědečka Františka Ošance, rodáka z Kateřinek u Opavy, v jehož pozůstalosti se našly nedokončené paměti, ve kterých František Ošanec vzpomíná na své dětství, ale zejména na přípravu na službu v Rakousko-Uherském válečném námořnictvu.
Ve čtvrtek měl přijet na besedu a autorské čtení oblíbený spisovatel několika knih a populárních sloupků – Jan Zlatohlávek. Ráno nám ale došel email, ve kterém se Jan Zlatohlávek omlouval – onemocněl a tudíž na besedu nepřijel. Až domluvíme další termín pro jeho vystoupení, budeme vás s předstihem informovat.
V pátek ráno se sál opět zaplnil do posledního místa. Tentokrát přišli čtvrťáci ze ZŠ Vodní a Mlýnská. Dětem o životě v Kazachstánu vyprávěla paní Olga Pallová. Děti nejvíc zaujalo, že cesta tam trvá tři dny, že rodina paní Pallové bydlela v Asii, ale zahrádku měli v Evropě a spousta dalších zajímavostí. Paní Šinclová zase mluvila o svém dětství v Bělorusku, přečetla dětem pohádku v ruštině, v běloruštině a ukrajinštině. Děti tak měly srovnání, jak jsou si tyto jazyky podobné – a přitom odlišné. Se svou dcerkou Mojmírkou zazpívaly běloruské písně. To se dětem moc líbilo a za chvíli zpíval celý sál.
V Týdnu knihoven přišlo na lekci informační výchovy 50 studentů SPŠE s paní profesorkou Drlíkovou.
V Týdnu knihoven probíhala čtenářská amnestie. To znamená, že všem zapomnětlivým čtenářům, kteří v tomto období přišli vrátit knížky, byly odpuštěny poplatky za upomínky.

Prezentace s fotografiemi: files/file/Tyden%20knih.pdf                              

                                                                                                                                                                                Adéla Hulmanová


Publikováno: 11. 10. 2013  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  17. ROČNÍK TÝDNE KNIHOVEN

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se