Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Noc s Andersenem 2013

Jak se spalo v mohelnické knihovně. Na konci článku je nově prezentace z akce.

 

Noc s Andersenem (13. ročník) - v knihovně v Mohelnici (podvanácté)

 

            Rok utekl jako voda a ta vzrušující a kouzelná noc byla opět před námi. V pátek 5. dubna před 19 hodinou se u nás v knihovně opět sešlo 15 dětí, našich čtenářů, které, až na výjimky, netušily, co je čeká.
 
            Letošní ročník byl o to významnější, že zakladatelky a organizátorky této dnes už mezinárodní akce, knihovnice Hanka a Mirka z Uherského Hradiště, získaly za tento svůj projekt ocenění Výboru Hanse Christiana Andersena v Dánsku. Že je tento projekt opravdu mezinárodní svědčí registrace účastníků – spalo se v :
436 škol v ČR
539 knihoven v ČR
62 ostatních (domy dětí, rodinná centra,…)
7 ve Slovinsku
37 v Polsku
203 na Slovensku
14 v ostatních zemích – až z daleké Austrálie nás pozdravila paní Katka (rodačka z Mohelnice), která tuto noc organizovala v jejich Czech & Slovak School v Sydney.
 
            Naši akci při zahájení podpořil pan starosta ing. Antonín Navrátil. Děti se představily a vylosovaly si barvu svého družstva. Programem je provázeli:
paní knihovnice Dáša, Květa, Hanka, Adéla a příznivci a přátelé knihovny paní Dana, Marta, studentka Terka a Jarda.
            Prvním blokem programu bylo tradiční čtení pohádky „Císařovy nové šaty“ a poté vytváření právě oněch šatů na papírovém modelu císaře. Po krátkém a lahodném občerstvení následoval zcela nový blok programu s názvem „Lichožrouti“. Po seznámení se životem těchto populárních postaviček děti rozpoutaly lichožroutskou ponožkovou válku, která je pěkně rozparádila. K utišení je přimělo až to, že si mohly každý vyrobit svého lichožrouta* http://www.lichozrouti.cz/.
Práce to byla nelehká, ale děti se jí zhostily s nadšením a díky své fantazii vytvořily úžasnou plejádu lichožroutů. S nimi jsme nacvičili pravý lichožroutský taneček http://www.youtube.com/watch?v=mcfDGu42K9g . A pak se z dětí stali detektivové. Každé družstvo už přímo v půjčovně pátralo po lichožroutech, kteří se jako chameleon schovali, neboť vycítili své ohrožení. A schovali se opravdu dobře, protože ani dětem, ani nám dospělým se nepodařilo najít všechny lichožrouty. Zbývá najít jednoho modrého a jednoho červeného, takže děti mohou v pátrání pokračovat při následných návštěvách knihovny.
            Posledním úkolem tohoto večera bylo absolvovat stezku odvahy. Ve dvojicích vstupovaly děti do svíčkami osvětleného knihovnického sklepa, kde si u starého čaroděje zašmátraly v jeho tajemném kufříku. Odtud si přinesly zlatý čokoládový dukátek a střípek pohádkového zrcadla ledové královny, které si společně sestavily.
            Kouzelná noc se přiblížila ke svému závěru a děti se v poklidu schoulily do svých spacáků a pod přívalem nových zážitků pomaloučku usínaly. Ráno jsme si, při lehké snídani, ještě společně povídali o tom, co prožily a po krátkém rozloučení děti odcházely v doprovodu rodičů domů.
 
            Atmosféra letošního ročníku Noci s Andersenem byla velmi příjemná a pohodová a doufáme, že i v dětech zanechá pěkné vzpomínky. Děkujeme a těšíme se …
________________________________________________________________________________
   pod čarou :
_______________________________________________________________________________
 
Vánočky a chleby věnovala: Rašnerova pekárna s.r.o.
Dárkové balíčky pro děti doplnilo svými materiály: Informačí centrum MKC Mohelnice
 
*Lichožrout je ten nejobratnější lupič všech dob a dosud nikdy nebyl dopaden! Možná i vám se včera nebo právě v této chvíli ztratila ponožka. Kdo za to může? Lichožrout! Lichožrout je záhadný tvor, který žere ponožky a z párů dělá licháče. Do jejich tajemného světa pronikla autorská a ilustrátorská dvojice Pavel Šrut a Galina Miklínová a vynořila se s napínavým a vtipným příběhem jedné lichožroutské rodinky, starého mládence pana Vavřince a malého nešiky lichožrouta Hihlíka.
Kniha Lichožrouti byla oceněna jako Kniha desetiletí pro děti podle ankety sdružení Litera a v roce 2011 získala ocenění Magnesia Litera v kategorii Kniha pro děti a mládež.
V naší knihovně máme i druhý díl lichožroutských příběhů – Lichožrouti se vracejí.

Prezentace z akce Noc s Andersenem 2013. (prezentace je v PDF formátu)


Publikováno: 15. 4. 2013  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Noc s Andersenem 2013

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se