Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Jak se spalo s Andersenem v městské knihovně v dubnu 2009

 

Noc s Andersenem poosmé                                                                                                    
 
   Z pátku 3. dubna na sobotu 4. dubna 2009 se konala v Městské knihovně v Mohelnici poosmé Noc s Andersenem (celorepublikově podeváté). Čtenáři dětských oddělení knihoven si tak společným nocováním připomínají Mezinárodní den dětské knihy, který je stanoven na 2. dubna podle narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Tato akce - stejně jako řada dalších akcí v knihovnách - má podporovat dětské čtenářství a soustavnou četbu dětí.   
   Letos se Noci zúčastnilo 840 „spacích míst“ (knihovny, školy a domy mládeže), kde si hrálo, četlo a přespalo celkem 28 239 dětí a 6 811 dospělých. Spalo se i v okolních zemích : na Slovensku (118 míst), v Polsku (47 míst) a ve Slovinsku (3 místa).
Původní nápad knihovnic z Uherského Hradiště slavit den narození velkého pohádkáře přespáním v knihovně tak nabyl skutečně mezinárodních rozměrů
 
   V Mohelnici jsme společný večer a noc zahájili pár minut po 19 hodině, děti a rodiče přišel pozdravit starosta Mohelnice pan ing. Zdeněk Jirásko a vedoucí MKS paní Vlasta Jirásková. Sám pan starosta vzpomněl jak i jeho jako chlapce oslovily Andersenovy pohádky, popřál malým nocležníkům hodně pěkných zážitků, radosti a poprosil knihovnice, aby dětem ráno předaly překvapení, které jim donesl. Poté děti dostaly jmenovky, vylosovaly si barvu skupiny, ve které budou soutěžit, seznámily se mezi sebou. Následovalo čtení a poslech pohádky Císařovy nové šaty, potom malí "krejčíci" měli za úkol obléci svého "nahatého" císaře. A věřte, že tady už dětská fantazie pracovala na plné obrátky skoro hodinu a za výsledky by se nemusel stydět žádný módní salon. Po občerstvení bábovkami a čajem od firmy Vlček a synové se červené, zelené, žluté a modré družstvo pustilo do plnění různých disciplín na stanovištích. Vyvrcholením byla stezka odvahy doknihovnického sklepa osvětleného jen svíčkami a obsazeného ježibabou, bílou paní, obrovským pavoukem v síti a nejrůznějšími zvuky - tajemnými kroky, šustěním, škrabáním, chechotem. Kdo zdárně došel až na konec stezky dostal zlatý dukátek. Podle zápisu některých účastníků do knihy zážitků...."to nic nebylo a mohlo to být strašidelnější".....ale po boji je každý hrdinou.
   Hodinu před půlnocí se děti začaly chystat ke spánku, rozbalovat karimatky, spacáky, deky, polštářky, vytahovat svoje oblíbené plyšáky a převlékat se do spacích úborů. Samozřejmě za všeobecného povídání, šuškání, chichotání a brebentění. Po půlnoci knihovna utichla, některé děti pomalu usínaly, některé si se samozřejmostí sobě vlastní před spaním četly. Později bylo slyšet už jen spokojené oddychování spáčů a z "holčičí ložnice" dokonce hlasité chrápání.                                                                                                                          
Budíček byl v sobotu ráno v 7 hodin, po úklidu a balení věcí byla společná snídaně, děti dostaly tašky s odměnami a překvapením od pana starosty a kolem osmé hodiny se začaly s rodiči rozcházet domů.    
 
Krátká reportáž z Noci s Andersenem 2009 je na stránkách města
http://www.mu-mohelnice.cz/motel/0916/091604knihovna.wmv
 
Několik fotografií si můžete prohlédnout ve fotogalerii
 
Pokud byste chtěli s dětmi zkusit „obléknout“ císaře, jeho „model „ je ve fotogalerii.           

Publikováno: 20. 2. 2009  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Jak se spalo s Andersenem v městské knihovně v dubnu 2009

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se