Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

15. ročník Noci s Andersenem

 Jak se letos nocovalo v knihovně

 A jako každý rok, i letos se v pátek 27. března konala již patnáctá „Noc s Andersenem“. Jde o tradiční akci, která se každoročně koná u příležitosti Mezinárodního dne dětské knihy a na počest narození dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena.

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství.

A jaká byla ta letošní? Děti přišla přivítat paní místostarostka paní Jana Kubíčková. Krátce je pozdravila a předala sladké dárky. A potom mezi nás, až z dalekého Dánska, zavítal vzácný host. Samotný pan Hans Christian Andersen, spisovatel, jeden z největších světových pohádkářů. Nejprve dětem vyprávěl o svém životě a pak jim přečetl jednu ze svých pohádek – Císařovy nové šaty. Příběh je to známý – vtipně vypráví o lidské hlouposti, chamtivosti a taky o zdravém selském rozumu. A aby pohádka dobře dopadla, protože tak pohádky mají končit, děti dostaly papírový model císaře, který si pomocí barevných látek oblékly.

I v letošním roce byl hlavní zábavný blok věnovaný postavičkám Lichožroutů – hrdinům knížek Pavla Šruta. Lichožrout je tvor – ne člověk, ne zvíře, který lidstvo provází a sužuje. Lichožrout je totiž zodpovědný za to, že se vám záhadně a neomylně ztrácí vždy jedna ponožka. Nikdy celý pár. To totiž lichožrouti z párů ponožek dělají tzv. licháče. Každé z dětí si z jedné liché ponožky svého lichožrouta vyrobilo, ozdobilo podle své fantazie. A pak se na chodbě knihovny odehrála velká ponožková bitva, protože i lichožrouti mezi sebou o ukořistěné ponožky vedou války. Když je lichožrout v nebezpečí, zachová se jako chameleon – splyne s okolním prostředím. A to se stalo i v naší půjčovně. Několik desítek lichožroutů se poschovávalo mezi knihy a děti je s obrovským nadšením a úspěchem hledaly. A abychom měli na dnešní večer památku, vytvořili jsme společnými silami velké leporelo – galerii jednotlivých postaviček z knížky Pavla Šruta. A závěr večera? Ten patřil již tradiční stezce odvahy do tajemného, knihovnického sklepa.  Od děsivého čertiska, které se ve sklepě zabydlelo, děti dostaly za odvahu zlaté mince, šmouhu od sazí na nos a kousek puzzle. To puzzle je vlastně střípek z kouzelného zrcadla Ledové královny – další Andersenovy pohádky.

Letošní ročník se nám vydařil. Děti se dobře bavily a noc si užily. A hlavně si utužily vztah, který mají ke knihovně, knihovnicím, knížkám a pohádkám. A to je moc dobře. Řečeno slovy Zdeňka Svěráka: „Všechny děti potřebují pohádky. Pohádky, to je vláha pro dětskou duši.“

Za knihovnu bychom rády poděkovaly všem, kteří nám s průběhem večera pomohli: panu učiteli Příkopovi za jeho Andersena, Terce Strupkové za pomoc s realizací programu, Jaroslavu Serynovi za jeho někdy děsivého, někdy legračního čerta a také Rašnerově pekárně, která věnovala veškeré pečivo.

 

Reportáž z akce v Mohelnické televizi.

mohelnickatelevize.cz/kultura/236-andersen-navstivil-mestskou-knihovnu


Publikováno: 17. 4. 2015  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  15. ročník Noci s Andersenem

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se