Městská knihovna Mohelnice 

S. K. Neumanna 1  |  tel.: 583 431 166  |  knihovna@knihovna-mohelnice.cz
Ukázat na mapě Mohelnice

Objednávky knih : knihovna.mohelnice@centrum.cz

 Mohelnická čtenářská šifra

vaše oblíbená soutěž je zase tady!

sites.google.com/view/mohelnicka-sifra/domovsk%C3%A1-str%C3%A1nka

 

 

Březen - měsíc čtenářů, měsíc knihy

Jaký byl letošní březnový program?

 Březen – za kamna vlezem. A abychom se za těmi kamny nenudili, nejlepším společníkem do předjarních plískanic je hezká knížka. Proto březen byl, je a bude měsícem knihy, měsícem čtenářů.

A jaký program Městská knihovna na březen přichystala?
 
Už ve středu 4. března jsme přivítali milého hosta.  Naše pozvání přijal Páter František Lízna, jezuitský kněz z nedalekých Vyšehorek.  Pan Lízna je autorem pěti knih, ve kterých popisuje zážitky ze svých pěších poutí do hlavních evropských poutních míst. Letos také představil svou novou knihu, sbírku poetických textů a básní v próze „Jak jen teskná je noc“. Všechny jeho knihy  si můžete v naší knihovně vypůjčit.
 
Celkem 128 dětí z druhých tříd mohelnických základních škol si přišlo poslechnout vyprávění paní Milady Neoralové. Je to rodačka z nedaleké Třeštiny a autorka několika básnických sbírek a pohádek pro děti. Ze svých „Pohádek od Hájského splavu“ dětem četla a vyprávěla o vodnících, světýlkách a fajrmonovi – o pohádkových bytostech žijících blízko řeky Moravy a s Moravou spjatých. Příběhy někdy veselé a někdy i trochu strašidelné. Tyto pohádky se v rodině paní Neoralové vypráví po několik generací a ona je písemnou formou zaznamenala pro ty následující.
 
Pro dospělé čtenáře a přátele poezie pak ve středu 18. března proběhlo odpoledne plné básní, poetiky, ale také přátelského vyprávění. Paní Neoralová spolu s paní Hanou Jílkovou z Loštic četly ze svých vydaných i dosud nevydaných sbírek poezie. Celé setkání se neslo v příjemné, přátelské atmosféře, navíc doplněné promítáním krásných fotografií paní Jílkové z okolí Loštic, Doubravy a řeky Moravy.
 
Ve čtvrtek 2. dubna proběhla ještě jedna zajímavá akce.  Do knihovny přišla paní LeHang Ngyenová. Vyprávěla o tom, jak se jí žije v Mohelnici i o životě v rodném Vietnamu, ale hlavně o vietnamské kuchyni, která je nedílnou součástí vietnamské kultury. Jídlo hraje v životě Vietnamců jednu z ústředních rolí, ať už v průběhu všedního dne, nebo jako součást svátků a oslav. A přestože se v ní často používají ingredience, které dobře známe, objevují se v nových a pro nás neobvyklých kombinacích a úpravách. Paní Ngyenová pro návštěvnice své besedy připravila i krásnou praktickou ukázku – smažené závitky z rýžového papíru plněné kedlubnou, masem, houbami a dalšími surovinami. Byl to velmi chutný a voňavý zážitek.
 
Stalo se již tradicí, že v březnu pravidelně městskou knihovnu navštěvují všechny třídy mohelnických mateřských škol. A i letos tomu tak bylo. Do knihovny přišlo celkem 12 tříd (cca 250 dětí). Proč chodí do knihovny děti, které ještě neumí číst? Proto, aby se seznámily se světem knížek.  Řekneme si, jak se ke knížkám chovat a jak ne, vyprávíme si, jak kniha vzniká a které knížky jsou vhodné právě pro ně. Předškoláci pak se dozvěděli základní fakta o dělení a stavění fondu. A na všechny, bez rozdílu, čekala hezká pohádka.
 
Mnohem konkrétnější knihovnická lekce pak byla připravena pro žáky 6. tříd. Těch letos přišlo 69 ze ZŠ Mlýnská. Žáci se seznámili se stavěním a dělením fondu, naučili se v knihovně správně orientovat, vyhledávat knihy,  z nich pak získat konkrétní informace a také pracovat s elektronickým katalogem.
 
Informační a knihovnické lekce, v nichž se podrobně probírá vznik písma, historie knih a knihoven, byly připraveny pro studenty střední školy technické a zemědělské. Letos v březnu k nám přišly tři třídy, celkem 47 studentů.
 
Video reportáž z besedy s P. Františkem Líznou
 
mohelnickatelevize.cz/kultura/194-knihovna-nabidla-zajimavou-besedu-s-frantiskem-liznou

Publikováno: 17. 4. 2015  |  Sdílejte článek: Linkuj.cz

 

Jste zde: Městská knihovna Mohelnice  >  Aktuality  >  Březen - měsíc čtenářů, měsíc knihy

 

Otvírací doba:

Pondělí  9 - 18
Úterý 13 - 18
Středa 9 - 18
Čtvrtek Zavřeno
Pátek 9 - 18
Sobota 9 - 12
Neděle  Zavřeno

 

 

 

 

 

TOPlist


Dnešní svátek:

 

© Městská knihovna Mohelnice  |  tvorba webových stránek Užitečnýweb.cz

Přihlásit se